Innovatie

VGT was het eerste clusterbedrijf (samenwerkingsverband) voor glastuinbouw in Vlaanderen. In deze samenwerking stond innovatie vanaf de start centraal. Zo ontwikkelde Bogaerts Greenhouse Logistics op VGT Rijkevorsel een volledig nieuw oogstsysteem, waarbij de arbeidsomstandigheden voor het personeel en de kwaliteit van de paprika's centraal staan.

VGT Rijkevorsel wekt op een milieuvriendelijke manier warmte en stroom op. Twee WKK's en zonnepanelen voorzien het bedrijf van de nodige elektriciteit waarbij de warmte van de warmtekrachtcentrale wordt gebuikt om de serres te verwarmen. De rookgassen worden gereinigd en geïnjecteerd in de serres; de paprikaplanten zetten de CO2 om in zuurstof. Daarnaast heeft VGT Rijkevorsel 1100 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van de loods. Aangezien maar een klein aandeel van de elektriciteit (2%) gebruikt wordt in de serres, kan de rest van de elektriciteit op het net worden geïnjecteerd en voorziet VGT tot 10 000 gezinnen van milieuvriendelijke stroom.

VGT Zeeuws-Vlaanderen gebruikt de nieuwste oogstsystemen van Bogaerts Greenhouse Logistics waarbij de arbeidsomstandigheden voor het personeel en de kwaliteit van de paprika's centraal staan. De serres in Westdorpe zijn 100% verwarmd door nuttig gebruik van restwarmte van meststoffabriek Yara Sluiskil. VGT Zeeuws-Vlaanderen hergebruikt CO2 van Yara. De paprikaplanten zetten deze CO2 om in zuurstof via fotosynthese. Daarnaast heeft VGT Zeeuws-Vlaanderen 1500 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van de loods.

VGT kiest voor biologische bestrijders. Nuttige insecten worden ingezet voor de bestrijding van ziekten en plagen om zo een biologisch evenwicht te bereiken.

VGT reduceert ook het waterverbruik. Het bedrijf installeerde een volledig gesloten systeem voor opvang, ontsmetting en hergebruik van gietwater.

VGT behaalde o.a. volgende erkenningen: Global G.A.P. (kwaliteitszorgsysteem), Groen Label Kas (milieuvriendelijke serres), Milieukeur (voorlopige erkenning).